[ez-toc]
Medya Planlaması Nedir?
Teknolojinin hayatımızın her evresinde yer alması ile başlayan küreselleşme süreci, çağımızda tüm işlerin internet üzerinden yapılmasını kolaylaştırdı. Bu sürece dahil edebileceğimiz aktiviteler günlük hayatımızda alışveriş, eğitim, sağlık ve ticaret gibi alanlarda sık sık karşımıza çıkmaktadır. İnternetin hayatımızdaki önemli konumu elbette reklamcılıkta da karşımıza çıkmaktadır. Medya planlama tam da bu noktada hayatımıza girmiş ve ürün ile hizmetlerin piyasaya sunulup pazarlama sürecine doğru yol almasında en etkin rollerden birini üstlenmiştir.
Günümüzde sosyal medya hedef kitleye ulaşmamız ve onları aktif kullanıcılar ile müşterilere çevirmemiz için bizlere profesyonel bakış açıları sağlayan, pazarlama verileri sunan bir araca dönüşmüştür. Burada, dijital medya planının belirlenmesi gerekmektedir.
Performans pazarlama ajansı, dijital medya planınızı optimize ederek hedef kitleye daha etkili bir şekilde ulaşmanıza yardımcı olur. Medya planlamalarınız da bu sayede çok daha hızlı bir şekilde başarıya ulaşabilir.
Medya Planlama Avantajları
Ürün ve hizmetlerin alıcılara doğrudan pazarlanması için hedef kitleye ulaşması gerekmektedir. Bu nedenle istikrarlı çalışma ve analiz şarttır. Dijital medya planı oluşturmanın avantajlarına bakalım:
- Pazarlama için doğru veriler sunar,
- Profesyonel bakış açısı sunar ve belirlenen kitleye ulaşılmasını sağlar,
- Firmaların dijital ortamdaki varlığını yorumlamaya yardım eder,
- Optimum seviyedeki bütçeyle hedeflenen kitleye ulaşmayı sağlar,
- Kullanıcılarda marka sadakati oluşturmayı sağlar,
- Reklamlar aracılığıyla mesajların en doğru şekilde kitleye ulaşmasını sağlar,
- Sürecin sistemli ve ölçülebilir yapıda oluşu hedefler için yol gösterici nitelikte olmasını sağlar,
- Yeterli bütçenin oluşmasında alternatif oluşturmaya yardımcı olur,
Medya Planlamanın Amacı Nedir?
Medya planlama günümüzün reklam stratejilerinin yapı taşıdır çünkü medya planlama ve satın alma davranışı birbiriyle el eledir. Medya planı oluştururken amaç hedefler doğrultusunda doğru kitleye en doğru zamanda doğru mecradan ulaşmaktır. Bu plan doğrultusunda belirlenen ürün ve hizmetin satışında artış planlamıştır.
Medya Planlama Aşamaları
Medyanın planlanması büyük bir dikkatle ve belli aşamalardan geçerek yapılmalıdır:
- Reklamı yapılacak ürünleri analiz etme
- Reklamın ulaşacağı hedef kitleyi belirleme
- Doğru medya araçlarını belirleme
- Hedeflenen oranları analiz etme
- Bütçe analizi
Diyelim ki bir ürünün reklamını yapıyorsunuz. Bu ürünün nasıl kullanıldığı, artıları ve eksileri, yararları ve zararları belirlenmeli ve tanımlanmalıdır. Diğer yandan, ürünün özellikleri de analiz edilmelidir. Bu durum medya planlamada en önemli aşamalardan biridir çünkü kullanıcılar satın almak istedikleri ürün hakkında bilgilere ulaşabilmelidir.
İkinci aşama olan kaliteyi test etme aşaması, geçerli sonuçların elde edilmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Reklamı yapılan ürün geçerli bir izleyici kitlesini cezbettiğinden, seçilmiş sonuçlarda iyi bir değer gösterecektir. Bu aşamada piyasaya sunulan ve reklamı yapılan ürünün kimlerin ilgisini çektiğini ve onların ihtiyaçlarını kimlerin karşılayacağını anlamak oldukça önemlidir. Burada ürün ve hedef kitlenin birbiri ile uyumlu olması beklenir. Hedef kitle analizinin çok iyi yapılmış olması gerektiği gibi cinsiyet, sosyoekonomik durum, eğitim, medeni durum, meslek, ilgi alanları ve tüketim alışkanlıkları gibi veriler göz önünde bulundurulmalıdır.
Medya Planlama Terimleri
Dijital medya planı oluştururken kullanılan terimler aşağıdaki gibidir:
- Medya
- Satın alma
- Görsellik
- Reklam
- Sosyal medya
- Pazarlama
- Medya planlama süreci
Bu kavramlar tek bir bağlamda birbiri ile ilişkilidir. Medyanın planlanmasında reklamlar, kullanıcılara ulaştırılırken hangi metinle ve hangi mecradan ulaştırıldığı günümüz internet çağında son derece önemlidir. Beklenenden daha kısa sürede daha fazla kitleye ulaşmak medya sayesinde mümkündür. Bu nedenle günümüzde sosyal medya reklamları eskiye göre çok önemlidir. Google reklam verme stratejileri ise bu anda devreye giriyor.
Medya Planlama Nasıl Yapılır?
Medya planı yaparken hitap edilen kitle ön planda olmalıdır, metinler buna göre düzenlenmeli ve görsel seçimi ile tasarım bu doğrultuda medya planı ile uyumlu olmalıdır. Planlama yaparken almak istediğiniz sonuçlar doğrultusunda bir hedef belirlemeli, stratejileri belirlemeli ve diğer aşamaları değerlendirmelisiniz.
Bu anlamda reklamlar ne zaman ve hangi mecrada yayınlanmalı, kime ve hangi sıklıkla ulaşmalı gibi pek çok unsur göz önüne alınarak bir medya planı oluşturulmalıdır. Medya planında en önemli unsur hedef kitleniz olduğundan yaş, cinsiyet, konum, sosyoekonomik yapı ve alışveriş alışkanlıkları gibi unsurlar son derece önemlidir.
Medya Planı Süreci
Reklam kampanyalarında önemli bir yere sahip olan medya planı, düzen ve disiplin içermelidir. Bu sürecin baştan sona kurgulanması gerekir. Medya, hedefler doğrultusunda aracı olacaktır ve bu durum direkt olarak ulaşılmak istenen hedef kitle ile bağlantılıdır. Yukarıda belirttiğimiz belirli kişi verileri bu hususta önemlidir. Medya planlama sürecinde bu özellikler göz önünde bulundurulmalı ve ilgili reklam kampanyaları buna göre şekillendirilmelidir.
Sosyal Medya Planlaması Nedir?
Dijital medya planı içinde ele alabileceğimiz sosyal medya planlaması günümüz reklamcılığında büyük bir öneme sahiptir. Daha önce de belirttiğimiz gibi dijital medya planı ile satın alma birbiri ile el ele ilerleyen iki farklı unsurdur.
Sosyal medya planı oluşturmada doğru tüketiciye doğru zamanda doğru mecralarla ulaşılır. Böylelikle reklamı yapılan ürün daha çok kişi tarafından bilinir ve ürünün satışında artış gözlenir.
Medya Satın Alma Nedir?
Markaların hedef kitlelerine ulaşması ve marka bağlılığının oluşturulmasında medya ve ilgili kanalların etkisi büyüktür. Bu anlamda markalar, satın alma stratejilerinde medya planından büyük ölçüde faydalanır. Markaların reklam stratejileri için oluşturduğu reklamlar, ürün ve hizmetlerin yaratıcı pazarlamasıyla birçok sürecin toplandığı stratejik projelerdir.
Medya Planlaması Örneği
Birçok tüketici tıpkı çağımız gibi dijitalleşmeden nasibini aldı. Örneğin bir ürün satın almadan önce hepimiz internetten o mağazayı, ürünlerini ve yorumlarını araştırıyoruz. Yani ürünle birebir temasa geçmeden o ürün hakkında gerekli tüm bilgilere ulaşıyor ve soru işaretlerimizi gideriyoruz.
Örneğin, bir şirket akşam haberlerinde yerel bir istasyonda ve gün boyunca çevrimiçi video sitelerinde TV reklamları yayınlamaya karar verebilir. Ayrıca sabah ve öğleden sonra sürüş saatlerinde radyo spotları yayınlamaya ve pazar sabahları yerel gazetede reklamlar yayınlamaya karar verebilir. Bu, medya planının bir örneğidir.